info@hospitalitynederland.nl

Blog

Uitleg kruiden voor beginners

Kruiden zijn van die wonderlijke dingen die een gerecht van saai tot buitengewoon kunnen transformeren met maar een paar blaadjes. Denk aan een saaie tomatensaus, doe er dan mentaal een bosje basilicumblaadjes bij en je hebt de lekkerste pastasaus die je je maar kunt wensen. Vervang de basilicum door oregano en je bent halverwege een onvergetelijke pizza. Hoe saai kan courgette zijn? Heel veel, nietwaar? Wat er gebeurt als je ze garneert met een paar munttakjes is magisch, ze worden heerlijk. Volgens Wikipedia zijn kruiden planten die gebruikt worden om smaak te geven aan voedsel, medicijnen, of parfum. Culinaire kruiden kunnen overblijvende planten zijn zoals tijm of lavendel, tweejarigen zoals peterselie, of eenjarigen zoals basilicum.

Meerjarige kruiden kunnen struiken zijn zoals rozemarijn, of bomen zoals laurier. Sommige planten worden zowel als kruiden als specerijen gebruikt, zoals dillekruid en dillezaad of korianderblad en -zaad”. Het mooiste van kruiden is dat je ze vrij gemakkelijk zelf kunt kweken: ze hebben alleen de juiste blootstelling aan het licht nodig, een juiste hoeveelheid water en van tijd tot tijd wat aandacht. Laten we dus kennis maken met 11 van de meest voorkomende en veelzijdige ervan.

Munt

Munt is een van de bekendste kruiden die in de keuken gebruikt worden. Het is fris, het kan wat pit hebben, soms is het zelfs een beetje peperig of citroenachtig, maar het laat een koele nasmaak achter. Er zijn veel ondersoorten van munt, maar de meest voorkomende versie heeft taaie stengels en heldergroene, ovale en puntige, licht ingedeukte blaadjes. Het kan een zeer krachtig kruid zijn en moet met voorzichtigheid gebruikt worden. Het komt veel voor in de landen rond de Middellandse Zee en heeft duidelijk zowel de keuken ervan als die van Noord-Afrika en het Midden-Oosten besmet. Wat past bij munt? Lamsvlees, couscous, tabbouleh, courgette, feta kaas, tuinerwten, yoghurt, aardbeien en zelfs chocolade.

Koriander

Koriander, ook bekend als koriander, is een zeer geurig kruid. Zozeer zelfs dat sommige mensen er problemen mee hebben, omdat ze het een beetje ” zeepachtig ” en afstotend vinden. Ik persoonlijk hou van de citrusachtige accenten die me aan citroengras doen denken. Korianderblaadjes lijken op ingedeukte klaverblaadjes. Ze zijn breekbaar en vergaan snel. Korianderstengels zijn eetbaar en meer geschikt dan de bladeren om langzaam te koken. Dit kruid wordt vaak geassocieerd met de Zuid-Aziatische keuken en ook met de Latijns-Amerikaanse. Gebruik het met vertrouwen op: kip, curry’s, avocado’s, maïs, uien, of zelfs chili’s.

Basilicum

Basilicum is misschien wel het meest gemakkelijk herkenbare kruid in de keuken. Het is delicaat en geurig. Het heeft mooie en gladde puntige blaadjes, met een vorm die aan een waterdruppel doet denken. Hoewel het zeker een iconische smaak van Italië is, zou je ook zijn Aziatische broer, Thaise Basilicum, kunnen overwegen, die een meer “anijsachtige” smaak heeft. Basilicum gaat perfect samen met: tomaten, aardbeien, garnalen, mozzarella, pasta en zelfs rundvlees.

Peterselie

Peterselie is misschien wel het meest gebruikte kruid om mee te koken. Dat is niet verwonderlijk als je bedenkt hoe gemakkelijk het te gebruiken is. Het is vrij mild, het overheerst niet gemakkelijk een gerecht, niet zo erg als munt bijvoorbeeld. Om peterselie op een markt te herkennen, zoek je ofwel naar krulpeterselie, die een kenmerkend frullig uiterlijk heeft, of naar platbladige peterselie, die lijkt op koriander maar dan met langere, dikkere en puntiger blaadjes. Het is echt veelzijdig en het komt voor in veel gerechten over de hele wereld. Combineer het met : knoflook, (denk aan knoflookbrood) citroen, mosselen en vis, blauwe kaas, linzen of zelfs ham.

Bieslook

Bieslook is een kruid met een gepaste attitude. Zodra je erin bijt levert het een heel kenmerkende knoflookachtige smaak op. Het is heel gemakkelijk te herkennen aan de gladde, lange, rechte en buisvormige puntige stengels. Dit kruid wordt veel gebruikt in Noord-Europa, is zeer aanwezig in de Franse en Zweedse cultuur. Omdat het de kleinste soort van het uiengeslacht is, is zijn smaak heet en knoflookachtig, maar tegelijk heel fris en niet zo overheersend als rauwe knoflook of ui. De bloemen ervan zijn perfect eetbaar. Bieslook past heel goed bij: eieren, verse kaas, boter, zalm, blini’s, room en aardappelen.

Dille

Dille heeft een ongelooflijk delicate smaak en een fris en zuiver aroma. De blaadjes zijn heel licht en zacht en het is erg populair in de Noord- en Oost-Europese keuken: Zweden, Rusland, Polen… Dille past perfect bij gepekelde vis zoals zalm, groene soepen, komkommers, room, bietenwortel en natuurlijk augurken.

Tijm

Tijm hoort in elke keuken thuis. Het is ongelooflijk hoe zijn kleine blaadjes zo lekker ruiken: citroenachtig, aards en prikkelend tegelijk. Tijmblaadjes worden verdeeld in takjes, dat zijn lange houtige stengels. Bij het koken kun je de blaadjes het beste van de steel verwijderen. Mediterrane landen en landen in het Midden-Oosten gebruiken dit kruid veel en niet voor niets: het gaat bijzonder goed samen met aubergines, vlees van de grill, kip, champignons en geroosterde groenten zoals paprika’s, tomaten, courgettes en zelfs geitenkaas.

Oregano

Net als laurierbladeren is oregano smaakvoller als het in zijn droge vorm gebruikt wordt, anders is het scherp en ook een beetje bitter. De blaadjes lijken op minimunt, maar de takjes lijken niet veel op die van tijm. Ook hier is het een veel voorkomend kruid in de mediterrane keuken, zeker een Griekse en Turkse favoriet, en niet te vergeten Italië. Het werkt geweldig met lamsvlees, tomaten, olijfolie, kebab, yoghurt en pizza.

Rozemarijn

Rozemarijn is een zeer krachtig kruid met een groene, pittige en houtachtige geur. Om het te herkennen, zoek je taaie houtachtige stengels met naaldvormige blaadjes, meestal groen aan de bovenkant en zilverachtig aan de onderkant. Zijn sterke smaak kan gemakkelijk overheersen. Zijn natuurlijke complementen zijn: geroosterde kip, geroosterde aardappelen, knoflook, abrikozen (vooral abrikozenjam) en wild.

Salie

Salie is vaak een onderschat kruid in de keuken. Het kan erg scherp, muntachtig en muskusachtig zijn. Om het te herkennen zoek je naar zacht behaarde en lichtgroene bladeren. Salie komt veel voor in de Italiaanse en Balkan keuken. Het is heerlijk als je het bakt met een licht beslag en gaat hemels samen met spek, worstjes en varkensvlees in het algemeen, konijn, boter, gnocchi en verse gevulde past, eieren (je moet het eens proberen in een frittata, de Italiaanse versie van een omelet).

Dragon

Dragon is de perfecte mengeling van anijs en vanille, munt en selderij. Het heeft zachte, lange en smalle groene bladeren met groene stengels. De beste dragon soort is de Franse dragon, veruit de meest aromatische. Dit kruid is ideaal om de ziltigheid van hartige gerechten te versterken. Het past perfect bij witte vis, mosterd, eieren, paddestoelen, room, gevogelte en azijn.